"אל תזרוק סתם!! מה לא מובן??!" – מדריך קצר להבקעת גולים

07/10/2020 17:00 | הוקי IQ

"אל תזרוק סתם!! מה לא מובן??!"

כמה פעמים שמעתם את המאמן צועק את הצעקה הזו? וכמה פעמים חשבתם לעצמך – למה הוא בעצם מתכוןן?…איזו זריקה היא "סתם"? ו…. מה היא זריקה שהיא "לא סתם"?

כדי להבין מה גורם למאמן לצעוק ככה, בואו נפעיל קצת את הדימיון. דמיינו כמה מהלכים אחורה, לפני שזרקתם את הזריקה ה"סתמית" הזו לכיוון הכפפה של השוער, הוא תפס אותה בקלות, והניח את הפק לשחקן היריב להתחיל התקפה מחדש. דמיינו – הקבוצה שלנו בהגנה, לקבוצה היריבה שליטה בפק קרוב לשער שלנו. הם מזיזים את הפק בינהם, מקפידים לשמור על הפק ומנסים לפרוץ למרכז המגרש וליצור זריקה איכותית לשער. כל אחד בחמישייה שלנו מקפיד לשמור על המיקום שלו ומודע לשחקן שעליו הוא אחראי. מהלך מבריק של שחקן ההגנה שלנו בפינה – הוא מצליח לשחרר את הפק ומוסר אותו אליכם בדיוק ברגע הנכון – בדיוק כשאתם פורצים בשיא המהירות מאחורי אחד משחקני היריב. אתם נכנסים דרך הנתיב החיצוני (קרוב לקיר) לאזור ההתקפי (Offensive Zone), מולכם שני שחקנים של היריב ושוער שעומד מוכן לזריקה. אתם מחליטים לזרוק ומשחררים זריקה ישר לתוך הכפפה של השוער. ופתאום – הצעקה מכיוון הספסל. אתם חושבים… "אבל מה כבר קרה?"

מה קרה? עבדנו כל כך קשה ככקבוצה בהגנה, זכינו בפק, והעבודה הקשה הלכה לטובת "זריקה סתם".

קצת תיאוריה וממשיכים…

זריקה (Shot) לעומת זריקה איכותית/הזדמנות הבקעה (Scoring Chance). בהוקי אנו מבדילים בין זריקה לשער לבין הזדמנות להבקיע גול. ניסיון עבר ומחקרים סטטיסטים לימדו אותנו שישנם מצבים מסוימים בהם הסיכויים להכניס גול גבוהים יותר. אם מטרת העל בהתקפה היא להכניס גול, ברור שמטרה משנית להשגת מטרה זו היא ליצור הזדמנות הבקעה.

מצבי הבקעה – ישנם שישה מצבים הנחשבים מצבי הבקעה. בחירה לזרוק לשער בכל אחד ממצבים אלו תחשב כזריקה איכותית (ותעלה חיוך על פרצופו של המאמן 😊).

מצבי הבקעה

מצב הבקעה הינו מצב שבו האחוז להכניס גול הוא גבוה. ישנם שישה מצבים הנחשבים מצבי הבקעה:

1. זריקה מתוך הבית: זריקה מהאזור המסוכן ביותר במגרש

2. זריקה מהירה לאחר מסירה מנמוך לגבוה או גבוה למוך : זריקה לפני שהשוער מצליח להתמקם ולהתכונן לזריקה

3. ריבאוונד: זריקה כשהשוער לא מוכן מפני שעדיין לא הצליח להתאושש מהזריקה הראשונה

4. זריקה מהירה לאחר מסירה לצד החלש : זריקה לפני שהשוער מצליח להתמקם ולהתכונן לזריקה

5. זריקה עם שחקן מול השער: תפקידו של השחקן מול השער הוא קודם כל להפריע לשוער להתמקם ולהסתיר לו

6. שינוי כיוון לפק: שינוי כיוון לפק מטעה את השוער

לסיכום סרטון של גול של קבוצת Tampa Bay בpower play. שימו לב איך המבנה שלהם, והזריקה שהשחקנים בוחרים, יוצרים 5/6 מצבי הבקעה במהלך אחד.

אז בואו נעבוד קשה בהגנה, נשמור על הפק ונבחר לזרוק כאשר יש סיכוי גבוה להבקיע.

ככה תכניסו יותר גולים ותשמרו על מיתרי הקול של המאמנים שלכם.

נפגש על הקרח

על המחבר
מיכאל הורוביץ – בעל תואר ראשון באימון בהוקי קרח מאוניברסיטת הגה-היליה בפינלנד, תעודת מאמן הוקי רמה 4 בארה"ב, תעודת מאמן חדר כושר והרמת משקולות אולימפי, בתהליכי סיום תזה כחלק מלימודי תואר שני במכון וינגייט, לשעבר ראש הועדה המקצועית של ההתאחדות הישראלית להוקי קרח ומאמן נבחרות ישראל