חילופים – מרוץ השליחים של ההוקי קרח

16/11/2020 09:04 | הוקי IQ

צפו ברביעייה הג'מייקנית האגדית קובעת שיא עולם אדיר במירוץ שליחים – 100X4 מטר: 36.84 שניות.

https://www.youtube.com/watch?v=wpikwbzINnk

צפיתם? מטורף, לא? והנה עוד נתון מעניין-

שיא העולם לריצת 400 מטר לגברים, אשר נקבע באולימפיאדת ריו ב2016, שייך לוייד ואן ניקרק מדרום אפריקה ועומד על: 43.03 שניות.

שימו לב להבדל העצום בין התוצאות – 6.19 שניות הפרש בין שיא עולם של מרוץ השליחים לתחרות היחידנית.

לקבוצה יש יתרון אדיר על היחיד – הקבוצה מצליחה לשמור על קצב גבוה יותר ולהגיע לתוצאה טובה יותר.

 מה הקשר בין מרוץ שליחים והוקי קרח?

במשחק שלנו אין הגבלה על כמות ההחלפות ואפשר להתחלף בלי שהמשחק ייעצר. בNHL, שחקנים מתחלפים כל 30-60 שניות. לדוגמא, הזמן הממוצע של שחקני Dallas Stars נגד קבוצת Columbus Blue Jackets ב2010 היה מתחת ל60 שניות.

כמו במרוץ השליחים, ההחלפות מאפשרות לנו לשמור על קצב משחק גבוה. קצת פיזיולוגיה כדי להבין את העניין: הגוף שלנו יודע לייצר אנרגיה (ATP) בשתי דרכים עיקריות – בנוכחות חמצן (אירובי) , וללא נוכחות חמצן (אנ-אירובי א-לקטי ולקטי). ללא נוכחות חמצן – אנחנו יכולים לייצר הרבה אנרגיה אבל היא נגמרת מהר. בנוכחות חמצן, אנחנו יכולים לייצר מעט אנרגיה לאורך זמן. כדי להחליק מהר, לשנות כיוון מהר, להילחם ביריב ולזרוק חזק לשער, צריך לייצר אנרגיה מהר!

בואו נחשוב על הגוף שלנו כמו על פצצה: אם נדחוס כמות גדולה של אבק שריפה בתוך הפצצה – הפצצה תתפוצץ בפיצוץ אדיר ותעשה הרבה נזק אבל הפיצוץ יהיה מיידי ויסתיים מהר. לעומת זאת, אם נפזר את אותה כמות אבק שריפה בשביל ארוך, היא תשרף לאט לאט ותעשה נזק מינימלי. כקבוצה אנחנו רוצים "להתפוצץ" על היריב עם הרבה אנרגיה, אבל אנחנו רוצים לעשות את זה לאורך זמן, לאורך כל המשחק. מטרת החילופים המהירים לאפשר לנו בדיוק את זה – להתפוצץ חזק לאורך כל המשחק. כל שחקן "מתפוצץ" בתורו, מתחלף, ממלא חזרה את הפצצה ושוב עולה לשחק. במשך כמה זמן נצליח ל"התפוצץ" חזק לפני שנתחיל לדעוך? – כפי שניתן לראות בטבלה בעמודה הכחולה, קצב ייצור האנרגיה הגבוה ביותר (מקור אנרגיה אנ-אירובי, א-לקטי) נגמר לאחר 15 שניות.

אם הפצצה מתחילה לדעוך תוך 15 שניות, למה שחקני Dallas Stars התחלפו לאחר 24-43 שניות בממוצע? על מנת לענות על שאלה זו, בואו נצפה וננתח משמרת (shift) של המגן הצעיר Miro Heiskanen:

  1. כמה זמן בסה"כ הוא על הקרח?
  2. במשך כמה זמן הוא מתפוצץ בשיא הכוח?
  3. כמה זמן הוא מחליק באינטנסיביות נמוכה?
  4. כמה זמן הוא נח בין כל מאמץ?

משמרת – Miro Heiskanen, מספר 4 ירוק, סה"כ זמן משמרת -41 שניות

למרות שמירו על הקרח 41 שניות – כמעט פי שלוש מהזמן שבו הוא יכול לעבוד ב100% אינטנסיביות, הוא עובד באופן אינטנסיבי כ12 שניות מתוך 41 השניות שהוא על הקרח. מירו עושה 4 פעולות קצרות ואינטנסיביות, שומר על אנרגיה ביתר הזמן בו הוא על הקרח ומתחלף לפני שמתעייף. השחקנים הטובים בעולם מבינים שהם חלק מקבוצה שמטרתה להתפוצץ על היריב במשך כל המשחק. השחקנים הטובים בעולם מבינים שהם עולים לקרח למספר פעולות אינטנסיביות קצרות – מאבק, מסירה, זריקה, ולפני שמתעייפים וקצב המשחק שלהם יורד, הם מתחלפים – ובדיוק כמו במירוץ השליחים, מעבירים את המקל לשחקן הבא.

אז מה למדנו היום?

  1. קצב משחק – המטרה שלנו לשמור על קצב משחק גבוה כך שנוכל להתפוצץ על היריב במשך כל המשחק
  2. קצר ולעניין – כל שחקן עולה למשמרת של מספר פעולות קצרות ואינטנסיביות ומתחלף לפני שמתעייף

בשבוע הבא נמשיך לדבר על חילופים. נעבור על טכניקות, טקטיקות ומטרות בזמן שאנו מתחלפים ונראה איך חלק גדול מהצלחה במשחק תלוי באופן בו אנו מתחלפים כקבוצה.

נפגש על הקרח!

על המחבר
מיכאל הורוביץ – בעל תואר ראשון באימון בהוקי קרח מאוניברסיטת הגה-היליה בפינלנד, תעודת מאמן הוקי רמה 4 בארה"ב, תעודת מאמן חדר כושר והרמת משקולות אולימפי, בתהליכי סיום תזה כחלק מלימודי תואר שני במכון וינגייט, לשעבר ראש הועדה המקצועית של ההתאחדות הישראלית להוקי קרח ומאמן נבחרות ישראל. משחק, מאמן וחי הוקי כבר 25 שנה.