המגרש – איך להשתמש בסימונים על המגרש לטובתנו

25/10/2020 16:08 | הוקי IQ

רוצים להיות שחקנים מומחים? תכירו טוב טוב את המגרש.  זו גם הזדמנות מעולה ללמד את החברים והמשפחה שאף פעם לא ממש הבינו מה אתם עושים כמה דברים בסיסיים על הוקי קרח.

הכתבה בנויה כמו אימון וכמו תמיד מתובלת בדוגמאות מהשטח: נתחיל בחימום – סרטון קצר. נמשיך במספר תרגילים בסיסיים – בחלק הזה יש ידע בסיסי שאותו אתם כנראה כבר מכירים. בהמשך נגיע לתרגילים מעניינים ומורכבים יותר – התרגילים המורכבים יהיו בנויים על בסיס המידע שעברנו עליו בתחילת האימון.

חימום – שמרו על דופק נמוך

תרגיל #1 – חלוקה בסיסית

במגרש 5 קוים – 2 קוים כחולים ו3 קוים אדומים. את המגרש ניתן לחלק לשני חציים – מהקו האדום המרכזי לכייון השער שלנו – החצי "שלנו", ומהקו האדום המרכזי לכייון השער של היריב – החצי "שלהם". הקוים הכחולים מחלקים את המגרש לשלושה אזורים:

  1. אזור ההגנה ( Defensive Zone): האזור הקרוב לשער שלנו. מהקו הכחול "שלנו" לכיוון השער שלנו.
  2. האזור הנייטרלי (Neutral Zone): האזור בין שני הקוים הכחולים.
  3. אזור ההתקפה (Offensive Zone): האזור הקרוב לשער של היריב. מהקו הכחול "שלהם" לכיוון השער של היריב.

תרגיל #2 – "האזור האפור"

באיור ניתן לראות את האזור האפור – האזור בין נקודות הפייסאוף לבין ה"למעלה" של המעגלים. אזור זה, כפי שהשם מרמז, הוא אפור – הוא לא שייך לאף קבוצה ולא נמצא בשלמותו באף אחד משלושת האזורים שדברנו עליהם בתרגיל הראשון. הוא אזור מעבר בין האזור הנטרלי לאזור ההגנה/התקפה. באזור הזה אסור (!) לאבד את הפק מפני שכל החמישייה מנסה באותו הזמן לעבור דרך האזור הזה – מאזור ההגנתי לאזור הניטרלי או מאזור הנטרלי לאזור ההתקפי, ולכן כולנו עם הפנים (והמחליקיים) ובמהירות גבוהה לכיוון השער של היריב.

לדוגמא – גול נגד קבוצת PREDATORS כתוצאה מאיבוד פק באזור האפור:

תרגיל #3 – "המגרש בתוך המגרש" ("The Rink Within The Rink")

אם נצבע את האזור בין נקודות הפייסאוף Faceoff Dots)) יצא לנו מגרש קטן במרכז המגרש השלם. בהתקפה אנחנו שואפים לפרוץ לתוך ודרך מגרש זה לשער של היריב. בהגנה אנחנו שואפים לשלוט במרגש הזה ולכוון את היריב החוצה ממנו. בתוך המגרש הזה נמצא הבית שלנו ושל היריב – האזור החשוב ביותר במגרש, והחצר – הדרך המרכזית אל תוך הבית.

צפו איך דיטרויט מאפשרים לניו יורק לשחק מחוץ לנקודות ומגנים על הבית. חדי העין מביניכם יראו איך דיטרויט מונעים מצבי הבקעה מניו-יורק בזמן שניו-יורק מזיזים את הפק בינהם במטרה ליצור מצבי הבקעה איכותיים:

תרגיל #4 – נתיבים Lanes

את המגרש נחלק ל3 נתיבים – שני נתיבים חיצוניים ונתיב מרכזי. בהתקפה, אנחנו שואפים לרווח את המשחק ולהשתמש בכל שלושת הנתיבים. בהגנה, אנחנו שואפים לצופף את המשחק ולשלוט בנתיב המרכזי.

התקפה – שימו לב איך שחקני ההתקפה פרוסים כך שיש שחקן בכל נתיב:

חזרה להגנה – שימו לב איך שחקני ההגנה השוודים חוזרים להגנה דרך הנתיב המרכזי כדי למנוע מצב הבקעה איכותי מתוך הבית ומכוונים את היריבים לנתיבים החיצוניים:

 תרגיל #5 – גבוה, נמוך ו"התפר" ("The Seam")

את אזור ההגנה/התקפה ניתן לחלק ל3 אזורים עיקריים: האזור הגבוה – בין הלמעלה של המעגלים לקו בכחול, האזור הנמוך – מתחת לנקודות, התפר "Seam"- רצועה בין האזור הגבוה לאזור הנמוך. בהגנה, לרוב שחקני ההתקפה (Wingers) אחראים לשמור באזור הגבוה ושחקני ההגנה והשחקן המרכזי (Defense & Center) אחראים לשמור באזור הנמוך.

באזור התפר נדרש שיתוף פעולה בין שחקני ההגנה לשחקני ההתקפה על מנת למנוע מסירות וחדירות לכיוון הבית דרך האזור זה. בהתקפה, קבוצות ושחקנים טובים ינצלו את אזור התפר על מנת לשבור את מערך ההגנה של היריב. צפו בסרטון הבא:

משחק לסיום– The Russian 5

The Russian 5 הם כנראה החמישיה עם הIQ ההתקפי המשותף הגבוה ביותר בכל הזמנים. הם הבינו את המגרש ואילו אפשרויות היו בפניהם בכל חלק. הם ידעו להזיז את הפק מגבוה לנמוך, לחדור לנתיב המרכזי, לנצל את אזור התפר, ולהשתמש ולעבור בין הנתיבים במגרש. לא הזיק שהיה להם את Fedorov לסיים…

נפגש על הקרח!

על המחבר
מיכאל הורוביץ – בעל תואר ראשון באימון בהוקי קרח מאוניברסיטת הגה-היליה בפינלנד, תעודת מאמן הוקי רמה 4 בארה"ב, תעודת מאמן חדר כושר והרמת משקולות אולימפי, בתהליכי סיום תזה כחלק מלימודי תואר שני במכון וינגייט, לשעבר ראש הועדה המקצועית של ההתאחדות הישראלית להוקי קרח ומאמן נבחרות ישראל