שם המשחק: מעברים
שתףשחקנים יקרים, לפניכם שאלה פשוטה.
מה ההבדל הבסיסי ביותר בין ענפי הספורט הקבוצתי הבאים? – פוטבול אמריקאי, כדורסל והוקי קרח?
לא בטוחים? צפו בסרטון קצר של כל ענף ונסו לזהות בעצמכם
1. פוטבול אמריקאי
2. כדורסל
3. הוקי קרח – צפו עד דקה 16:40 (בשעון המשחק) במשחק הגמר של אליפות העולם עד גיל 20 בין קנדה לרוסיה
עדיין לא בטוחים ב100%? צריכים רמז?
בכל ענף ספורט קבוצתי 4 מצבי משחק:
1. התקפה – כאשר הפק/כדור אצלנו
2. הגנה – כאשר הפק/כדור אצל היריב או חופשי
3. מעבר להתקפה (Transition to Offense) – הרגע בו הפק עבר מהקבוצה לקבוצה שלנו
4. מעבר להגה (Transition to Defense)- הרגע בו הפק עבר מהקבוצה שלנו לקבוצה היריבה
אופי וחוקי המשחק משפיעים על כמות וקצב המעברים. ההבדל הבסיסי בין ענפי הספורט שראינו הוא- וכל הכבוד למי שניחשו נכון- שבהוקי כמות המעברים עצומה (תוכלו לנסות ולשער כמה מעברים ראיתם בסרטון של משחק הגמר?) ושהפק עובר כל כמה שניות בין קבוצה אחת לשניה. לעומת זאת, בכדורסל קצב וכמות המעברים בינוני ובפוטבול אמריקאי הוא קטן וכמעט תמיד מתוכנן מראש (קבוצה אחת בועטת את הכדור לקבוצה השניה ושתי הקבוצות נערכות למעבר הכדור מראש).
צפו בסרטון הבא – מעברים בהוקי קרח
אוקיי… אז… בטח אתם שואלים – איך קצב וכמות המעברים משפיעים עלינו? איך אופי המשחק משפיע על המטרות שלנו בהגנה ובהתקפה? איך ננצל מעברים לטובתנו? לפני שאתם פותחים את התשובה, קחו דקה ונסו לנחש. אילו תשובות עולות לכם בראש?
אז אחת ההשפעות המהותיות של אופי משחק קאוטי שכזה היא שמאוד קשה לשמור על הפק לאורך זמן. לכן, ביחס לכדורסל ופוטבול, קשה להוציא לפועל מהלכים מתוכננים מראש שדורשים שליטה אבסולוטית בכדור/פק לאורך זמן.
משמעות נוספת היא שאתם, השחקנים, בעצם מגיבים למצבי המשחק המשתנים (באנגלית-Read & React), במקום להוציא לפועל מהלכים מתוכננים מראש. זמן התגובה והיכולת שלכם לבצע פעולות מתואמות בדיוק ובמהירות קריטית להצלחה במשחק, במיוחד במעברים בהם יש "תחרות" בין הקבוצה העוברת להגנה לקבוצה העוברת להתקפה.
המטרה שלנו בהתקפה לעבור מהר יותר להתקפה מאשר היריב עובר להגנה, ליצור מצב הבקעה ולנצל מצב זה להכניס גול. המטרה שלנו בהגנה לעבור מהר יותר להתקפה, למנוע מצב הבקעה, למנוע גול נגדנו ולסדר מערך הגנה/לעבור להתקפה. כמו בכל תחרות, גם לתחרות שלנו יש קו סיום, קו בו עומדים את המנצח. קו הסיום שלנו הוא קו הכניסה לבית. הקבוצה אשר מצליחה להיכנס לבית עם כמות שחקנים גדולה יותר היא המנצחת.
צפו בתחרות בין הקבוצות בסרטון הבא. שימו לב לכל שלב בתחרות ובחרו את המנצחת שלכם.
שאלה אחרונה להיום – האם התחרות בין הקבוצות שווה בשנייה בה מתחיל המעבר?
התשובה היא – לא. כולנו רוצים להבקיע גול יותר מאשר למנוע גול ולכן נעבור מהר יותר להתקפה. כמובן שזה נכון גם לגבי היריב. לכן אנחנו צריכים להתאמן על חזרה להגנה עד שהיא הופכת למהירה כמו מעבר להתקפה.
אז על מה דברנו היום?
1. שליטה בפק – על פי הפק נקבע מצב המשחק. אנחנו בהתקפה אך ורק כאשר יש לנו 100% שליטה בפק. אנחנו בהגנה כאשר הפק חופשי או אצל היריב.
2. מעברים – הוקי הוא משחק של מעברים וכקבוצה ננצל תמיד מעבר בהתקפה על מנת להבקיע גול.
3. פסיכולוגיה – באופן טבעי שתי הקבוצות עוברות להתקפה מהר מאשר להגנה.
נפגש על הקרח!
על המחבר
מיכאל הורוביץ – בעל תואר ראשון באימון בהוקי קרח מאוניברסיטת הגה-היליה בפינלנד, תעודת מאמן הוקי רמה 4 בארה"ב, תעודת מאמן חדר כושר והרמת משקולות אולימפי, בתהליכי סיום תזה כחלק מלימודי תואר שני במכון וינגייט, לשעבר ראש הועדה המקצועית של ההתאחדות הישראלית להוקי קרח ומאמן נבחרות ישראל. משחק, מאמן וחי הוקי כבר 25 שנה.